תכנון פרישה

תוכן עניינים

בשנים האחרונות הנושא צובר תאוצה ומודעות בעיקר בזכות תיקון 190 לפקודת מס ההכנסה, שנכנס לתוקף בשנת 2012 ומודעות הציבור לחשיבות הנושא. התיקון בחוק, שתיקן עיוותים לא מעטים, מעניק הטבות מס משמעותיות, בהיקף של עשרות אלפי שקלים, בתחום ניהול הכסף הפנוי לגמלאים, ומכיוון שניהול נכון של הכסף לאחר הפרישה הוא עניין מורכב, ההמלצה היא: אל תעשו זאת לבד, היעזרו במתכנן פרישה מוסמך ומקצועי.

היתרון של טיפול באמצעות, משרד רו"ח דותן אליהו זה הידע הנרחב בתחום המיסוי והיותנו בלתי תלויים. במשרדנו, תכנון פרישה הוא אחד השירותים החשובים שאנחנו מעניקים. פרישה של אדם מעבודה היא צומת חשוב בחייו. מדובר על אירוע, שהשלכותיו משפיעות עלינו במשך 20 שנה לפחות ואף יותר.

תקופת הפרישה הינה תקופה ארוכה ומאתגרת ולתקופה זו צריך להיערך נכון כלכלית.

חשוב להיוועץ עם מומחה, על מנת לשלם מס מינימלי ולקבל קצבה מקסימלית. חשוב גם שהיועץ יהיה בלתי תלוי, שרק טובת הלקוח עומדת לנגד עיניו ואין לו כל אינטרס נסתר אחר". 

גיל פרישה בישראל הוא 67 לגברים ו-62 לנשים.

עבור נשים שנולדו החל מינואר 1960, גיל הפרישה יעלה בהדרגה בכל שנה בארבעה חודשים עד שיגיע ל-65 (למחשבון של הביטוח הלאומי). ובכן, הגעתם לגיל פרישה? 

זה הזמן להיפגש עם מתכנן פרישה שיבצע עבורכם את הפעולות הבאות: ביצוע מסלקה פנסיונית ואיתור כל החסכונות הפנסיוניים וקרנות ההשתלמות שלכם; תיאום ציפיות מולכם באשר לגובה ההכנסה החודשי הדרוש לכם ולתא המשפחתי שלכם בתקופת הפרישה. יילקחו בחשבון ההכנסה מהפנסיה שלכם, הפנסיה של בן/בת הזוג, קצבאות ביטוח לאומי, הכנסות נוספות (למשל: מנכס שאתם משכירים, משכר, אם בחרתם להמשיך לעבוד  או מעסק עצמאי); תכנון פיננסי לטווח ארוך – ניתוח ההוצאות הצפויות לתא המשפחתי בתחומי החיים השונים. ניתוח כזה יסייע להבין מהי רמת ההכנסה הדרושה לתא המשפחתי בתקופת הפרישה.

לאחר איתור ומיפוי כל הכספים הפנסיוניים והחסכונות וחישוב ההכנסות וההוצאות הצפויות בתקופת הפרישה, חיוני לבצע חשיבה לגבי כלל הטבות המס שהחוק מעניק לפורשים ואשר קרויות בשפה המקצועית "קיבוע זכויות" ולקבל את ההחלטה הנכונה כיצד עלינו לנצל את הפטורים המגיעים לנו ממס ההכנסה. ביצוע של 'קיבוע זכויות' מאפשר לקבל פטור על חלק מהפנסיה  או לקבל פטור על משיכה הונית של חסכונות פנסיוניםאו לשלב בניהם

אירוע זה מתבצע מול רשות המיסים והוא חד פעמי,  לא ניתן לתקן ולשנות את החלטות המיסוי שהתקבלו בזמן הקיבוע (על כן שמו קיבוע). לכן רצוי מאוד לקבל ייעוץ מקצועי.

במשרדינו רואי החשבון דותן אליהו ושות' תופרים לכל לקוח את החליפה בהתאם למידותיו,

כשהחישוב הוא אישי ותלוי בגורמים רבים, למשל: גובה הפנסיה הנדרש לתא המשפחתי/לפורש, האם היו משיכות של כספי פיצויים בפטור ממס במהלך 32 שנות עבודה שלפני גיל הפרישה, רצון להוון כספי תגמולים בפטור ממס, רצון להוריש כספי קופות גמל ליורשים ועוד. את ניצול הפטורים האופטימלי  יידע לעשות רק מתכנן פרישה מוסמך ומקצועי על סמך האינפורמציה שנערכה ורוכזה על ידו בשלבים קודמים.

למי מגיעות הטבות המס ? 

כל מי שהגיע לגיל זכאות/פרישה זכאי לקבל את הטבות המס, במסגרת תיקון 190 לפקודת מס ההכנסה, פטור ממס על הקצבה המזכה. קצבה מזכה היא קצבה שחייבת במס, מכיוון שהיא משולמת מתשלומים שקיבלו הטבת מס או דחיית מס בעת הפקדתם ולכן משיכתם כקצבה חייבת במס, בהתאם למס השולי של כל אחד. 

שיעור ההטבות במס נע כיום בין 17 ל-52 אחוז מהכנסה מפנסיה לפי תקרה שקבועה בחוק, בסעיף 9 א לפקודת מס הכנסה וקרויה תקרת קצבה מזכה (8660  שקלים לחודש בשנת 2022). סכום הקצבה המזכה  צמוד למדד ומשתנה כל שנה. 52 אחוז הוא שיעור ההטבה המקסימלי שאפשר לקבל כיום, אבל לא בהכרח זכאים לו. זה תלוי בכמה גורמים. למשל, אדם שמשך במהלך 32  שנות עבודתו שלפני גיל הפרישה, מסיבות שונות, פיצויים פטורים ממס, לא יהיה זכאי לפטור של 52 אחוז, כי אין פטורים כפולים. במקרה הזה הפטור יקטן, אבל לכל הפחות הוא יעמוד על 17 אחוז. ב-2025 שיעור ההטבה המקסימלי במס צפוי לגדול ל-67 אחוז מהכנסה מפנסיה, מתקרה של 8660 שקלים לחודש. 

מי זקוק לתכנון פרישה ?

למעשה כל מי שמגיע  קרוב לגיל פרישה וצפוי לקבל פנסיה/ קצבה מקרן פנסיה, חברת ביטוח או קופת גמל.

תכנון פרישה למי שברשותם חסכונות פנסיוניים באפיקים שונים, הייעוץ הניתן להם מעבר להטבות המס הוא כיצד לנתב נכון את כספיהם בהתאם לצורכי המחיה השוטפים שלהם וצרכים נוספים שנלקחים בחשבון. 

לגבי מי שהכנסותיו מפנסיה/קצבה נמוכות מקצבה מזערית ע"ס 4,606 ₪ לחודש או קרובות לכך,   היעוץ יתמקד, בדרך כלל,  בפטור שמגיע לו על הפנסיה שיחד עם הכנסה מעבודה יכול לתת חסכון במס שיכול לנוע סביב אלפי ₪ בשנה. . בנוסף, כאשר ההכנסה נמוכה מקצבה מזערית, לא ניתן לבצע היוון של כספי פנסיה כיוון שהמחוקק רצה לוודא שיש לפורש הכנסה חודשית מינימלית לצורך מחיה.

מתי נכון להתחיל לתכנן פרישה?

 אני  ממליץ על פגישה ראשונית שנה-שנתיים לפני היציאה לגמלאות, עם זאת גם אם כבר התחלתם לקבל פנסיה ולא עשיתם תכנון פרישה מוקדם, זה עדיין לא מאוחר.

במקרה זה, בתכנון הפרישה, כחלק מההכנסות שלכם בתקופת הפרישה, יילקחו בחשבון ההכנסות מקצבה/פנסיה שכבר התחלתם לקבל. אפשרי בהחלט לבצע תכנון לגבי קופות וקרנות שטרם התחלתם לקבל מהם קצבה/פנסיה, תכנון לגבי קופות הוניות וכמובן לטפל בהיבטי המיסוי שמסתכמים בלא מעט כסף.

 לדוגמה אם מתברר שלאדם בן 69, אחרי גיל פרישה, ניכו יותר מדי מס על הפנסיה, אפשר להגיש דוחות מתקנים למס ההכנסה ולקבל החזרי מס עד שש שנים רטרואקטיבית. אם הוא מעוניין למשוך קופת גמל, אפשר לבקש עליה פטור ממס, שכן כספים שהופקדו אחרי ינואר 2008 הם קצבתים וחייבים במס. אפשר לייצר מצב שבו אפשר למשוך, נניח,  עד מאות אלפי שקלים כספים בפטור ממס ולקבל את ההפרש בצורת פטור על הפנסיה (תלוי בגובה הפטור).

אם הגעתם לגיל פרישה או שאתם ממש בדרך לשם, אתה ניצבים בפני אירוע משמעותי וגדול בחייכם. בתכנון נכון שלו, תוכלו לחסוך כסף רב וליהנות מתקופת פרישה מהנה ונוחה. אל תהססו ועשו את הצעד המתבקש: היוועצו עם מומחה פרישה מקצועי.

משרד רואי החשבון דותן אליהו ושות', רחוב יצחק רבין 1 פתח תקוה, מגדל גלובל טאוורס, קומה 8

טל': 03-5347388, 054-7303097

מאמרים נוספים

העברת כספים לחול

חובת ניכוי מס במקור בתשלום לתושב חוץ סעיף 170 לפקודת מס הכנסה קובע כי "(א) כל המשלם לאדם שאינו תושב ישראל, לו אולאחר בשבילו, כל

קרא עוד »

יש לכם שאלה?

השאירו פרטים ונחזור אליכם

יש לכם שאלה?

השאירו פרטים ונחזור אליכם